XVII. Nagymarosi Fúvószenekari Fesztivál

2019. június 1. 16.00 – Nagymaros, Fő tér

XVII. Nagymarosi Fúvószenekari Fesztivál

 

BICSKEI FESZTIVÁL FÚVÓSZENEKAR

bicske 2

A zenekar 1987-ben alakult meg, a zeneiskola fúvós és ütős tanszakainak növendékeiből. Alapító karnagya Csizmadia László, a bicskei zeneiskola akkori igazgatója. Jelenleg a tagjai között az általános iskolástól a középiskolásokon, egyetemistákon át a szakmunkásokig, vállalkozókig, tanárokig, gyógyszerészig sokféle foglalkozást találunk. Hivatásos muzsikus tagja nincs az együttesnek.
Az együttes 1995 óta egyesületként működik, 2005 óta közhasznú szervezet. 1988-tól minden nyáron zenei táborban készülnek fel a következő évad műsorszámaiból. Gyakran és szívesen szerepelnek a Batthyány-kastély kiváló akusztikájú szabadtéri színpadán. Működésük során Kárpátalján, Szlovákiában, Németországban, Olaszországban és Hollandiában jártak. A zenekar repertoárján eredeti fúvószenekari művek, klasszikus átiratok,filmzenék, musicalek szerepelnek. Karmester: Kovács Tibor

 

VÁRPALOTAI BÁNYÁSZ FÚVÓSZENEKAR

várpalota 1

Várpalotán az 1920-as években bontakozott ki a zenei élet, amikor is a zenét kedvelő bányászok egy csoportja úgy döntött, hogy megkezdi a bányász fúvószenekar szervezését. A megvalósulás 1929-ig váratott magára, amikor a Jó Szerencsét Olvasókör vezetősége a bánya dolgozóinak tagdíjaiból 16 fúvós hangszert tudott vásárolni. A többi pedig már történelem. A zenekar tagjainak többsége a szénbánya dolgozóiból, nyugdíjasokból, nyugdíjas katonazenészekből tevődött össze, mára azonban egy nagy öreget leszámítva fiatalok alkotják a zenekart. Az elmúlt kilenc évtized alatt közel 100 zenész és 14 karmester tartotta életben e nagy múltú együttest és szerzett különböző elismeréseket (Arany Lant diploma, Kiemelt Aranydiploma, Várpalotáért aranyplakett, Várpalota Városért kitüntetés, Veszprém megye “Pro Comitatu” díja, MSZOSZ-díj).
Az együttes fontos szerepet tölt be a térség és a megye kulturális életében, többször jártak külföldön is (Ausztria, Olaszország, Horvátország, Németország, Szlovákia).
A zenekar évente tart jótékonysági koncertet, mellyel a Thuri György Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zeneiskolai utánpótlását támogatja.
Karmester: Szellinger Tamás

 

A XXIV. Kittenberger Nap további programjaiért kattints IDE.

Kategória: Egyéb